Headerbild

Träna

För oss som gillar träning utomhus är Gällivare suveränt i många avseenden. Dundret utgör en centralpunkt med välpreparerade längdskidspår på vintern och utmanande fjällterräng för löpning och cykling på sommaren. Gillar man MTB finns det mängder med bra stigar på Dundret och i Gällivare över lag.

För löpare finns det oändliga möjligheter till löpning i terrängen. Finns helt enkelt hur mycket stigar som helst att springa längs. Från myrlöpning och tuffa bergspass kring Dundret till obanad lågfjällsterräng uppe vid Hirvas och Rallarstigens 45 km markerad led mellan Gällivare och Porjus bara för att nämna några exempel.

Landsvägscykling bjuder inte på jättemycket variation eftersom antalet asfalterade vägar att välja bland är begränsat här uppe men det finns desto fler utmanade backar att välja på. Den asfalterade vägen från femmanparkeringen upp till Dundrets topp är Sveriges i särklass tuffaste cykelbacke med sina 5.3 km och 370 höjdmeter. Vägen upp från Hellnerstadion till Björnfällan är också tuff liksom vägen från Koskullskulle upp till Tjautjas.

I Gällivare tätort finns det gott om elbelysta längdspår som prepareras nästan dagligen. De olika elljusspåren är dessutom sammankopplade i ett långt kommunspår där vissa partier är utan elljus och alltså endast kan åkas dagtid (om man inte har pannlampa). Hellnerstadions världscupspår prepareras dagligen och är väldigt kuperade med utmanande uppförs och utförsbackar. Veckorna före och efter skidloppet Dundret runt går det även att åka preparerat skidspår runt hela Dundret (5 mil).

Varje röd dag under vintern är det öppet i stugan "Åke på toppen" mellan kl 10-14 och där bjuder Friluftsfrämjandet på kaffe och pepparkaka framför en värmande vedspis. Stugan ligger på Dundrets högsta topp och dit tar man sig med skidor eller snöskor från Dundrets hotell eller från parkeringen Femman längs med Porjusvägen. Från femmanparkeringen är det ofta pistat hela vägen upp till stugan och det är ca 5.5 km och 450 höjdmeter att ta sig upp innan man kan kliva in och värma sig med kaffe och eld i stugan.

Är man triathlet eller bara gillar att simma så finns det simhall i både Gällivare och Malmberget. Malmberget har även en utomhusbassäng som är öppen sommartid. Både Gällivare och Malmberget har 25 metersbassäng med 5 respektive 4 banor. Utomhus går det bra att simma i Vassara träsk och i Harrträsk. Vassara är grundare och oftast varmare än Harrträsk.