Headerbild

Dundret - Femman

DundretFemman

Start vid femmanparkeringen nere vid Porjusvägen.

Till en början går det rakt upp mot Dundret på en i stort sett spikrak väg och det ser inte så brant ut men skenet bedrar något.

Efter 1.4 km svänger vägen åt höger och då blir det väldigt jobbigt direkt.

Efter drygt 2 km börjar vägen svänga snett uppåt vänster och då brantar det till lite extra och man vill gärna ställa sig upp. Efter att ha svängt 180 grader når man en flack som ger andhämtning i 200 m.

Därefter svänger vägen uppåt höger och nu väntar det brantaste partiet där det kräver stort förtroende för sina lårmuskler för att våga sitta kvar på sadeln.Man passerar en större parkeringsficka på höger sida och en vägbom och då är det värsta passerat och det återstår drygt 2 km. Vägen fortsätter rakt uppåt men det flackar ut rejält när man kommer ut på kalfjället.

Ofta blåser det kraftigt här uppe så sista 2 km blir sällan så behagliga som man tror. Längre fram syns vägen skråa snett uppåt vänster men det ser inte särskilt brant ut. Skenet bedrar åter för när man väl angriper sista kilometern blir det åter riktigt jobbigt. Målet ligger vid en större parkeringsficka på höger sida och är oftast markerat med en vit linje på asfalten.

Vägen fortsätter svagt utför efter målet och vidare fram till masten.